Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$
VAHAP AKAY

PODOLOJİ (MEDİKAL AYAK BAKIMI) BİRİMİ OPTİMED HASTANESİ’NDE HİZMET VERMEYE BAŞLADI

PODOLOJİ (MEDİKAL AYAK BAKIMI) BİRİMİ OPTİMED HASTANESİ’NDE HİZMET VERMEYE BAŞLADI
2007 yılında bu yana kaliteli sağlık hizmeti anlayışıyla hastalarını ağırlayan Optimed Hastanesi, bünyesine kattığı Podoloji (Medikal Ayak Bakımı) birimi ile hastalarına hizmet vermeye devam ediyor.
MUSTAFA ÇETİN

Podoloji; Podos (Ayak) ve Logos (Bilim) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan, ayak sağlığı ve hastalıklarıyla ilgili konservatif bakım hizmeti sunan bir sağlık alanı ve bilim dalıdır.

 Podoloji; Podos (Ayak) ve Logos (Bilim) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan, ayak sağlığı ve hastalıklarıyla ilgili konservatif bakım hizmeti sunan bir sağlık alanı ve bilim dalıdır.

PODOLOG NEDİR?

Podolog; ilgili uzman hekimin teşhisi ve önerisine bağlı olarak ayak sağlığı sorunlarının değerlendirilmesi, koruyucu ve önleyici tedavisinde yer alan sağlık teknikeridir.

Optimed Hastanesinde hasta kabulüne başlayan Podolog Ceren Tezel Ayak sağlığı, konu ile ilgili şu bilgileri verdi. Tezel, “Doğduğumuz andan itibaren yaşlılığa kadar her dönemde çok önemlidir. Podoloji bölümü ayak sağlığının korunmasında ve hastalıkların erken teşhisinde çok önemli rol oynamaktadır. Podolog, ayağın her yönden değerlendirmesini yapar ve uzman hekime yönlendirerek erken teşhis sağlar, tedavi gerçekleştikten sonra da bakımlarını üstlenmesinde rol oynar. Özellikle diyabet hastalarında ve dolaşım bozuklukları olan hastalarda da yine ayak sağlığı önemlidir. Podoloji bölümü hangi tedavileri uygular? Medikal ayak bakımı, tırnak batmalarında podolojik yaklaşım, çatlak topuk bakımı, deforme tırnak bakımı, diyabetik ayak bakımı, ayak duyu ve mobilizasyon testleri, mantarlı tırnak mekanik temizliği, nasır bakımı, ortoniksi uygulamaları, ayak bası analizleri.”

PODOLOG NELER YAPAR?

Podolog Ceren Tezel, “Hiçbir sağlık problemi olmayan bir ayağın medikal bakımını yapar. Tırnak batmalarında ortoniksi uygulamaları başta olmak üzere çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu uygulamalardan bazıları tel sistemleri olarak adlandırılan 3TO ve omega, aynı zamanda yapıştırma sistemlerinden de Bs Bant uygulamalarıdır. Tel ya da bant uygulaması gerektirmeyen durumlarda da tampon uygulaması kullanılır. Muayene sonrasında hastanın tırnağının yapısına, yüksekliği-ne, inceliğine ve statiğine uygun bir tedavi şekli belirlenir. Nasır bakımında ise öncelikle fiziki muayene yapılır. Bistüri ile ölü dokunun temizliği yapıldıktan sonra podolojide kullanılan uy-gun freze uçlarla mekanik temizlik yapılır. Mantarlı bir tırnağın yine podolojik freze uçları ile mekanik temizliği yapıldıktan sonra düzenli bir şekilde seanslarla tedavisi yapılır ve sağlıklı tırnağın uzaması sağlanır. Çatlak topuk bakımı, deforme tırnak bakımı, diyabetli hasta ayak bakımı yapılır. Aynı zamanda mobilizasyon testini yapılarak eklemlerin rijit olup olmadığını kontrol edilir. Çünkü eklemler kısıtlandığında yük doğru dağılamayıp nasıra sebep olabilir. Podologlar hekimlerle multidisipliner olarak çalıştığı için Ortopedi ve Travmatoloji, Dermatoloji, Endokrinoloji ve Metabolizma, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nöroloji, Kardiyoloji gibi bölümlerle iş birliği içinde olurlar”dedi.

 KİMLER PODOLOĞA GİTMELİ?

Tezel, “Tırnak mantarı olan kişiler, tırnakları normalden daha fazla kalın olan kişiler, tırnak renginde sarı ya da beyaz renk değişikliği olan kişiler, tırnaklarının şeklinde değişiklik olan kişiler, tır-naklarından kötü koku gelen kişiler podoloğa başvuru yapılabilir. Eğer diyabet ya da dolaşım bozukluğu var ise enfeksiyon kapılmaması için de başvuru yapılması gereklidir.

Tırnak batması durumunun ilk evresinde, tırnak kenarlarının kızarık ve hafif ödem olması durumunda danışılması gerekir. İkinci evre olarak parmakların giderek daha da şişmesi, ağrı ve akıntı durumu var ise enfeksiyonun gelişme ihtimaline karşı mutlaka podoloğa başvurulmalıdır. Gebelikte hormonel değişimler neticesinde kilo alımı ile beraber ayaklara binen yükte de baskı artar. Bu durumda tırnak batmaları ve nasırlar ortaya çıkabilir. Bu tip durumlarda da yine bir podoloğa başvurulması yerinde olacaktır. Tekrarlanan ve sürekli sürtünme, vücut ağırlığında artış, kemik çıkıntıları, uygunsuz ayakkabı ve çorap seçimi, kalıtımsal bozukluklar ve baskıdan dolayı da nasırlar oluşabilir. Bu durumlarda da podoloğa gidilmesi önerilir.” diye bilgi verdi.

MEHMET KELEŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!