Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

“YERALTI SU KAYNAKLARIMIZIN KORUNMASI İÇİN BU YATIRIMLAR ŞART”

“YERALTI SU KAYNAKLARIMIZIN KORUNMASI İÇİN BU YATIRIMLAR ŞART”
Çerkezköy’e Gönülverenler Dernek Başkanı Murat Akay, yeraltı su kaynaklarının korunması amacıyla ilçede yapılması planlanan yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Çerkezköy ve Tekirdağ bölgesinde yeraltından alınan suyun daha derine indikçe zararlı madenleri de içerisine aldığını ifade eden Akay, yatırımların acilen yapılması gerektiğini duyurdu.

Akay, yaptığı açıklamasında şunlara değindi; “Yeraltı su kaynakları yıllar geçtikçe su seviyeleri azalmakta, yapılan sondajlardan daha derinlere inmeye sebebiyet verecek durumlar oluşmaktadır. Çerkezköy’de önümüzdeki yıllarda gerekli yatırımlar yapılmaz ise yeraltı su kaynaklarında, içme suyu teminlerinde sürdürülebilir özelliğinin kaybedilerek sıkıntılı bir sürece girmemiz muhtemel görülmektedir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı sayın Kadir Albayrak’ın açıklamasında içme suyu kuyularının temini için açılan kuyularda 250- 400 metre seviyelerine gelindiği ve bu seviyelerde istenmeyen demir gibi insan sağlığına zararlı metaller ile karşılaştıklarını, suyun bu metallerden ayrılması için tekrar arıtmaya tabi tuttuklarını, sonuç olarak suyun maliyetini etkileyen ikinci bir arıtma yapılması durumunun oluştuğunu, önceki basın toplantısında kamuoyu ile paylaşmıştı. TESKİ tarafından 2015 yılında hazırlanan Tekirdağ ili sürdürülebilir su yönetimi kapsamında yüzeysel su kaynaklarına geçiş raporunda belirtildiği üzere içme suyu, sanayi suyu, tarımsal sulama suyunu Tekirdağ ilinde yüzde 80 su kapasitesinden karşılanabileceği açıkça ortaya koyulmuştur. Özellikle Çerkezköy’de yapılması planlanan ancak bu zaman kadar DSİ tarafından başlanılmayan Ambardere Regülatörü’nün ve Küçükyoncalı’da Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin yaptıracağı, sanayi için kullanılacak barajın sit alanı çıkması nedeniyle bir türlü gerçekleştirilmemesi sebebiyle Çerkezköy’de yeraltı su kaynakları gün geçtikçe azalmakta, ileriki yıllarda artan göç ile sürdürülebilir yeraltı su kaynağı özelliği kaybedilme olasılığı görülmektedir” dedi.

“ACİLEN YAPILMASI GEREKMEKTEDİR”

Açıklamalarına şu sözlerle devam eden Akay; “Kısacası yeraltı su kaynakları gün geçtikçe azalmakta, kritik seviyelere gelmektedir. Raporda da belirtildiği üzere ivedilikle yerüstü su kaynakları temini için gerekli yatırımların yapılması gerekmektedir. Bunlar Ambardere Regülatörü ile Küçükyoncalı Barajı’dır. Bu iki projede de herhangi bir gelişme yoktur. Yerüstü su kaynakları baraj, regülatör gibi yapılar sonrası tutulması sonucunda, yeraltında pompa vasıtasıyla çekilen suyun maliyeti, elektrikten kaynaklı olarak azalacak ve nihai tüketici ise ucuz içme suyuna kavuşacak. Yeraltı su kaynakları da korunacaktır. Yerüstü suların tutulması için gerekli yapıların yapılması biz Çerkezköy halkına sağlayacağı faydalar şu şekildedir. Yeraltı su kaynaklarımız korunacak. Sanayi kendi barajında temin ettiği su ile üretim yapacak, yeraltı su kaynakları korunacaktır. Yeraltında su temini olmayacağı için en büyük maliyet olan elektrik maliyeti büyük oranda azalacak ve vatandaş ucuz suya kavuşacaktır. Ambardere Regülatörü ayrıca su tutma özelliği nedeniyle Çorlu Deresi taşkınlarını önleyecektir. Bu faydalar düşünülerek DSİ, TESKİ ve OSB’den ivedilikle bu yatırımların yapılmasını talep etmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!