Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

ÇERKEZKÖY İL OLUR MU? (3)

15 Temmuz 2023, Cumartesi 12:00

Çerkezköy ün şehirleşme ve sanayisinin durumuna kısa da olsa değindikten sonra İl olabilir mi? sorusuna cevap aramaya devam edelim: İlçeler İl statüsüne geçerken siyasetin son sözü söylediğini bildiğim için burada da son sözü siyasetin söyleyeceğini tahmin ediyorum. Zaten bu projenin 2024 yerel seçimlerden sonra hayata geçirilmesi kararın siyasi olacağının kanıtıdır. İktidarlar İl olacak ilçelerin nüfusunu incelerken önce o ilçeden aldığı veya gelecekte alabileceği oy oranını da göz önünde bulundururlar. Kanun çıkarken TBMM de karar verici çoğunluğa sahip siyasi oluşumun (adına; parti, koalisyon ya da ittifak deyin) kararıyla İl olacak ilçede aldığı oy oranlarına göre yeni il sınırları çizilir, ilçeler yeni İl olan ilçe ve komşu iller arasında yine oy beklentisine göre yeniden dağıtılır. Maalesef gerçek budur. Okuyucuların bu duruma şaşırdığını düşünmüyorum. Çünkü Tekirdağ büyükşehir statüsüne geçerken il genelinde benzer olaylar yaşanmıştı. On sene önce yaşanılanların henüz unutulmadığını tahmin ediyorum.

Şimdi; Önce İl statüsüne çıkarılma adına karşılaştırıldığımız Çorlu’nun durumuna bakalım. Bana göre, Çorlu İl olma yarışını daha Tekirdağ Büyükşehir olduğu zaman kaybetti. Bugün için yasalarda sürpriz bir değişiklik olmazsa Çorlu’nun il olmasının denklemde yer alamayacağını düşünüyorum. Bu konuda 2013 ‘te çıkarılan Tekirdağ’ın büyükşehir olduğu yasa ile siyasi olarak önemli bir saha temizliği yapılmıştı. Şöyle ki; Tekirdağ bürokrasisinin adeta “yapay zekâ yı kıskandıran” çalışmasıyla önce Çorlu dan koparılan mahalleler beldelerle birleştirilerek Ergene adında yeni bir ilçe oluşturdu, Çorlu nüfus olarak neredeyse Tekirdağ’ın 2,5-3 katına çıkmıştı operasyon sonucu nüfuslar eşitlenmeye çalışıldı. Bu şekilde Çorlu’nun il olma beklentisi ortadan kaldırıldığı gibi büyükşehrin merkezinin Çorlu olması yönündeki olası bir talebin de önü kesilmiş oldu. Bu tercihler tamamen siyasi karar sonucu yapıldı. Çorlu’nun aynı zamanda da ileri dönemlerde Büyükşehirden ayrılarak il olma şansı da yok edildi. Çünkü yeni çizilen büyükşehir sınırlarına göre Çorlu ilçesinin büyükşehirden ayrılarak İl ilan edilmesi halinde: Tekirdağ Büyükşehir nüfusu büyükşehir için aranan sayının altına düşeceği için Tekirdağ’ın Büyükşehir statüsünden düşürülme sonucu ortaya çıkabilir. Tekirdağ Büyükşehir statüsünden düşürülebilir mi doğrusu kesin bir şey diyemem.  Siyaset terminolojisine “Bir şey olmasa bile illa bir şeyler olmuştur” veciz sözünü sokan düşüncenin ne yapabileceği konusunda tahminde bulunmak istemem. (TBMM de torba yasa içine ilave edilecek bir maddeye bakar. Aksini iddia eden varsa yazsın lütfen.) Sonuç olarak; Tekirdağ’ın büyükşehir statüsünden düşürülerek Çorlu’nun İl yapılması ‘bir şeyler olmasa bile’ diyen vekili bile zorlar. Kısaca mevcut yasal düzenlemelere göre Çorlu’nun il olması imkânsız gibi gözüküyor. Aynı şekilde yine ulusal medya da Lüleburgaz İlçesinin de İl statüsüne yükseltilecek ilçeler arasında adının geçtiğini görüyoruz. Ben; bunun da gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Uzatarak vaktinizi almak istemem.

Çerkezköy ‘ün durumuna gelecek olursak; Tekirdağ büyükşehir olduğu zaman Çerkezköy belediyesinin hazırladığı 2009-2014 stratejik planında belde statüsündeki Kapaklının Çerkezköy e bağlanması yer almaktaydı. Çerkezköy belediye başkanı AKP’li ve belediye meclis çoğunluğu da AKP de olduğu için Çerkezköy’ deki siyasiler ve kanaat önderlerine göre bu iş bitmiş gibi gözüküyordu. Ben yerel bir gazeteciye böyle bir senaryonun olmayacağını, çünkü bu durumda Tekirdağ merkezin nüfus olarak Çorlu ve Çerkezköy ün arkasına düşeceğini, Tekirdağ siyasetini yönlendiren aklın buna müsaade etmeyeceğini söyledim. O gün Çerkezköy ‘de yerelde AKP iktidarda olmasına rağmen yeterli çalışma yapılmadığı ve Tekirdağ siyaset aklı müsaade etmediği için Kapaklı beldesi Çerkezköy e bağlanmak yerine ilçe yapıldı, böylece Çerkezköy’ün stratejik planında yer alan Kapaklı beldesinin Çerkezköy’e bağlanması maddesi çöpe atılarak birleşme projesi engellenmiş oldu. Birleşme olması halinde nüfus olarak sıralamada Çorlu’dan sonra Çerkezköy gelecekti. Bu tabloda seçimlerde milletvekili dağılımında Tekirdağ siyasetinin asla kabul edemeyeceği bir sonuç çıkması kaçınılmaz olacaktı. Operasyonlar sonucu Tekirdağ merkezin uyguladığı parti değil bölge siyasetinin nasıl başaralı olduğunu da 2023 seçimleri sonucunun milletvekili dağılımına baktığımız zaman daha net görebiliyoruz.  Saygı duyup, taktir etmek gerekiyor. Neymiş; Siyaset parti için değil, bölge için yapılırsa amaca ulaşılırmış.

ÇERKEZKÖY İL OLUR MU? Yazısının devamı 20 Temmuz 23 Perşembe günü yayımlanacaktır.

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum