Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

Emeğin adı; ‘BİR MAYIS’

30 Nisan 2020, Perşembe 16:13

İşçi bayramının genel tarihçesine baktığımızda tüm dünyada ve ülkemizde kutlanan bir bayram türü olsa da içerik olarak dünyadaki işçilerin gereken haklarını almak için başlattıkları bir yürüyüş ile başlar...

Gelin bir de detaylı bakalım sayın okurlar.

Dünyada işçi bayramının ortaya çıktığı ilk yer kuşkusuz olarak, Avusturalya'nın Melbourne'da ortaya çıkan yürüyüş kısa sürede çok büyük ses getirmiştir. Peki bu yürüyüşün amacı neydi? işçiler niçin böyle bir yürüyüş yapma kararı almışlardı?

Bilindiği üzere işçiler ve işverenler arasında olan anlaşmazlıklar yüzyıllardır var olan sorunlardan en başında yer almaktadır. Bu yürüyüşte işçilerin işveren ile olan sorunları arasında çıkmış ve seslerini duyurmak için bu yürüyüşe gereksinim duymuşlardır. İnşaat ve taş işçileri günlük sekiz saatlik çalışma saati için yapmışlardı bu yürüyüşü... Nereden bilebilirlerdi ki bu kadar ses getireceğini ileride?

Amerika'da 1 Mayıs 1886 yılında Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler iş bırakma eylemi yaptılar. Chicago'da yapılan bu yürüyüşe yarım milyon işçi katıldı. Daha sonra 4 Mayıs'ta olan olaylardan sonra yasal nedenler dolayısı ile olayların daha da büyümesi engellendi.

1889 Yılının Temmuz ayında bir Fransız işçi örgütünün girişimi ile "İşçi Bayramı" olmasını dile getirerek aslında çok önemli bir konuya değinmiş oldu.

Böylelikle Bir Mayıs; "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kabul edilmiş böylelikle ileriki yılda (1890 yılı) gösteri rahatlıkla yapılabilmiş oldu.

Zaman içerisinde işçilerin çalışma saatleri 8 saat olarak kabul edilmiş en azından daha normal bir çalışma ortamı sağlanmaya başlamış tüm dünya için çok büyük bir adım olarak tarihe geçer. Birçok ülke Bir Mayısı böylelikle resmi tatil yapar. İşçiler de birlik içerisinde bugünü kutlamaya başlar.

Ülkemizde ise işçi bayramı;

Ülke olarak Osmanlı döneminde Selanik'te 1911 tütün, liman ve pamuk işçileri hep birlikte kutlamışlar ve 1912 yılında da İstanbul'da kutlamalar yapılmıştır.

Böylelikle ülkemize de işçi bayramı Selanik'teki kutlamalar ile girmiş olup yasal süreci tamamladıktan sonra her sene işçilerimizin hep birlikte birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde kutlamaya başlamışlar. Artık işçilerimiz içinde kanunlar geçerli olmaya başladıktan sonra işçilerimiz tüm çabalarının karşılığını almaya başlamışlar ve inanıyorum ki ileriki yıllarda daha uygar ve eşit çalışma şartlarında kutlamalara devam edeceğiz...

Geçmişten bugüne bakıldığında işçilerimiz aslında bizim geleceğimiz için bu bayramı oluşturarak oldukça önemli bir adım attıklarının farkındalar... Bunun için de can-ı gönülden gününüzü kutluyor daha eşit bir dünyada, emeğimizin karşılığını tam anlamıyla aldığımız, güzel bir iş ortamları diliyorum hepinize…

Emeğinizi ve gününüzü yürekten kutluyorum...

Bir Mayıs Emek ve Dayanışma Gününüz Kutlu olsun...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum