Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

KÖY ENSTİTÜLERİ

27 Nisan 2020, Pazartesi 16:19

Köy Enistitüleri savaştan yeni çıkan ve kendini yeniden yavaş yavaş Ulu Önder Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ile birlikte gece gündüz demeden ülkemizi geliştirmek adına yapılan çalışmaların başında ama en değerlileri arasında gelen bir kurumdur. İlk okul öğretmenleri yetiştirmek için açılan bu kurum tam anlamıyla ülkemize özgü olan bir eğitim projesidir.

Kurum 17 Nisan 1940 yılında açılmış, yönetimini ise 28 Aralık 1938 yılından itibaren ise dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel yapmıştır. Bu projede yapılan amaç ülkemizdeki köy okullarında bulunan öğretmen eksikliğini gidermek ve gençlerimizin yetişmesi için bir projedir.

İlk kez Amerikalı eğitimci John Dewey'e sunulmuş olan projemiz köylerimizin de yerleşim merkezi haline gelmesini de savunmuştur.

John Dewey'in "iş ve eğitimi birleştirme" fikrini yerine getirmek için tasarlanmıştır.

Bu eğitim modelimiz ülkemizde 27 Ocak 1954 yılına kadar devam etmiş ve öğretmenlerimiz arıcılıktan, besiciliğe kadar tarım ile ilgili bütün gelişmeleri ve okul kuracak kadar inşaat bilgilerine sahip olmuşlardır. Bu eğitim kurumlarımızdan ünlü yazarlarımız da mezun olmuşlardır. Fakir Baykurt gibi edebiyatımızın ünlü yazarları da bu kurumlardan mezun olan öğrencilerdir.

Günümüzde eğitim modelimizin son noktasına baktığımız da Köy Enistitülerinin şu an ne kadar önemli olduğunu görebiliyorum. Eğitimde yaşanan tüm olumsuzlukların bedelini öğrenciler, veliler ve toplum çekerken o yıllarımızda imece usulü dediğimiz dönemde yapılan beraber okul kurma çalışmaları, ülkemizi eğitimde ilerleme sağlanması için gereken çaba insanın gözyaşlarının tutamamasını gösteriyor. Fedakar insanlarımızın çocuklarını okutmak ve köy öğretmeni olması için gösterilen çaba ve birlik ise Atamızın, rahmetli sayın İsmet İnönü ve arkadaşlarının çalışmalarının önünde saygı ile eğilmemizin gerektiğini ve ülkemize iki kat daha sahip çıkmamız gerektiğinin önemini vurguluyor.

Ülkemize ait bu eğitim modelini ilk kez yurt dışına sunan Başöğretmenimizin aslında ülkemiz ve bizler için çocuklarımız için yaptığı en anlamlı çalışmaları arasına girmiş ve şu an da eksikliğini o yardım sever ruhu tekrar artarak gelişmesini temenni ediyorum.

Köy Enstitülerimizin 80.yılı kutlu olsun...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum