OPTİMED TEMMUZ
Tekirdağ
21 Mayıs, 2026, Perşembe
  • DOLAR
    45.62
  • EURO
    53.22
  • ALTIN
    6637.8
  • BIST
    14.012
  • BTC
    77699.495$

TARİHE DÜŞTÜĞÜM NOTLAR (2)

21 Mayıs 2026, Perşembe 11:29

 Dün 19 Mayıs Atatürk ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının 107. Yılını coşkuyla kutladık. Özelikle gençlerin kutlamalara katılımlarıyla coşkunun artması dostlara güven, düşmanlara korku salmıştır. Bu sonuç; Atatürk ün Türkiye Cumhuriyetini koruma ve kollama görevini birinci vazife olarak gençlere vermesinin ne kadar ileri görüşlü ve doğru bir tercih olduğunun ispatıdır. Bu noktada gençlere kurtuluş savaşı ile ilgili merak ettikleri doğru bilgileri ancak Atatürk ün kendi yazdığı “NUTUK” tan öğrenebilecekleri için kendilerine sık olarak okumalarını öneriyorum. Çünkü yazık ki piyasada doğru dürüst kaynak göstermeden kirli propaganda amacıyla yazılan zehirli müsveddelerle gençlerin zehirlenmek istendiği gerçektir. Gençler bu zehirli müsveddelerden kendilerini mutlaka korumalıdır.

    Geçen hafta okurlarla birlikte başladığımız, 2024 yerel seçim sonrası özellikle CHP li belediyeleri bekleyen tehlike ve tuzaklar konusunda yaptığım uyarıları - ki bazıları buna CHP düşmanlığı diyor – hatırlamaya ve hatırlatmaya devam edelim: Bilindiği gibi yazıları başlıkları ve gazete tarihleriyle birlikte veriyorum:  22 NİSAN 2024 “ŞEFFAFLIK MI?”

** Yerel seçim sonrası özellikle AKP den CHP ye geçen belediyelerde kazanan belediye başkanları belediyenin borç durumu ve yapılan israfı afiş yaparak belediye girişinde teşhir ediyor. Bu yöntem sadece AKP den kazanılan belediyeler için değil, tüm CHP’li belediyelerde sergilense daha samimi ve şeffaf bir belediyecilik anlayışına örnek olur. Mesela Tekirdağ BB ve TESKİ binasının veya Çerkezköy belediyesinin kapısına borç durumunu gösteren afişler neden asılmıyor. Sayın Başkanlar; ya o afişleri hemen asın veya şeffaflık kelimesini bir daha ağzınıza almayın!

** Yolsuzluk çok bulaşıcı bir virüstür. Bu güne kadar gerektiği şekilde mücadele edilmediği, yapanın yanına kar kaldığı için topluma “çalıyor ama çalışıyor” görüşü dayatıldı ve kısmen kabul de gördü. Hiçbir siyasi parti “bizde yolsuzluk yapan yoktur” diye peşin hükümlü olmamalıdır. Daha önce de yazdım siyasi parti genel merkezlerinin belediyelerdeki yolsuzluklardan haberi olur ama siyasetin finansmanı için görmezden, duymazdan gelirler. Böyle gelmiş ama belli ki artık böyle gitmeyecek. Biliyorum; utanma duygusunu kaybederek beytûlmala el uzatanların bu huylarından vaz geçmeleri çok zor olur. Ama yine de bugüne kadar şeytana uymuş, akçeli işlere bulaşmış belediye başkanlarını alışkanlıklarından vaz geçmeleri için bir kez de ben uyarmış olayım.

** Bu dönem devletin ilgili kurumlarının belediye yolsuzlukları üzerine özellikle gideceği çok net olarak görülüyor. Antalya/Kepez deki teleferik kazası sonrası yaşananlar bunun bir işaretidir. Hukuk un üstünlüğü ilkesinden ayrılmadan “sapla samanı karıştırmamak“ gerektiği unutulmamalıdır. Namusuyla dürüst çalışan belediye başkanları vardır onları tenzih ederim, ama kimse bizim partide böyle şey olmaz diye peşin hükümlü olmasın. Çünkü belediyelerin yaptıkları hizmetlere karşı, borç yükleri ile satılan arsa ve taşınmazlara bakıldığında; belediyeler üzerinden sanki bir servet transferi yapıldığı görüntüsü veriyor.

** CHP genel başkanı Özgür ÖZEL hafta sonu tüm belediye başkanlarının katıldığı çalıştayın basına açık bölümde yaptığı konuşmada bundan sonra CHP li belediyelere yönelik parti içi etkin bir denetim mekanizmasını işleteceğini açıkladı. Bu projeyi gecikmişte olsa çok olumlu buldum ve destekliyorum. Konuşmasının devamında: “Belediye başkanlığını en şeffaf, dürüst, izlenebilir ve en insan ayırmadan yapmak sizin göreviniz.  Harcanan her kuruşta, her vatandaşın hakkının olduğunu hiçbir zaman unutmayacaksınız. Harcamalarınızı, ihalelerinizi, alımlarınızı, halk denetimine ve gözetimine açarak sergilenen şeffaflıkla halkın sandıkta gösterdiği güveni her geçen gün artıracaksınız”. Tespitinde bulundu. Dinlerken bir anda aklıma TBB başkanlığının bir fabrikaya sattığı Çerkezköy İtfaiye arsası ve üzerindeki taşınmazlar geldi. Acı, acı gülümsedim…

13 Mayıs 2024 “GENELGE”

** Öncelikle CHP’nin 94 sendromundan kurtulmadığını, aynı sonucunu yaşamamak için iyi niyetli yoğun bir çaba içinde olduğunu söylemek lazım. Bu çabayı ve önlemleri henüz yeterli görmesem de umudunu sol siyasete bağlamış seçmenlerden biri olarak destekliyorum. Yapılacak genel seçimde zafer bekleniyorsa; Belediyelerin kontrol ve denetim altına alınması, dilerim başlangıç için küçük, beklentiyi karşılamak adına büyük bir adım olsun. Bu konuda yapılacak daha çok iş, gidilecek daha çok yol olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu daha başlangıç çünkü!

** Ben CHP’yi bekleyen büyük tehlikenin, yeni kazanılan belediyelerden çok, elinde olanların alışkanlıklarını devam ettirmesi olduğunu görüyorum. Çünkü insanları alışkanlıklarından vaz geçirmenin zor olduğunu biliyorum. Ne demiş atalarımız: ‘alışmış, kudurmuştan beterdir’ boşuna dememişler. Alışkanlıklardan vazgeçilmesinin zorluğunu anlatan daha güzel bir cümle kurulamazdı her halde. Onun için seçim döneminde gündeme getirilen genel merkezde oluşturulacak iç denetim biriminin vakit geçirilmeden yapılanmasını tamamlayarak faaliyete geçirilmesi çok önemlidir. Bu adımın hangi aşamada olduğunu bilme imkânımız yok, sadece çalışma yapıldığını biliyoruz. Hızlandırılarak acilen devreye girmesi gerekiyor.

** Okurlar hatırlayacaktır; belediyelerde ihale ve imar Rantı oluşturan harami düzenini sıkça yazıya döküyorum. Bu konuya genelgede yer verilmemiş olması doğruyu söylemek gerekirse beni hayal kırıklığına uğrattı. Hâlbuki belediyelerde kontrol altına alınması gereken en önemli konu; imar ve ihale Rantı yaratılarak paylaşılmasıdır. Bu düzen mutlaka değiştirilmelidir: Hırsız iş insanı, siyasetçi ve bürokrattan oluşan şeytan üçgeni yıkılmadan, belediyelerden ihale ve imar Rantı ile servet transferi yapan ve halkın adeta kanını emen harami düzeninin değiştirilmesi söz konusu olamaz. Hırsızın sağcı, solcu ayrımı da, iyisi de olmuyor. Halkın kanını emiyorlar. Mücadelede başarılı olmanın ilk adımı şeffaflıktır. Belediyeler öncelikle şeffaf olmalı, halkın merak ettiği konulardaki sorularına eksiksiz ve zamanında, doğru cevap verilmelidir. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum